Členovia Vlády SR na tlačovej konferencii dňa 17.9.2024 informovali o opatreniach na konsolidáciu verejných financií, tzv. konsolidačnom balíčku pre budúci rok, ktorý má do štátnej kasy priniesť 2,6 – 2,7 miliardy eur.

Meniť sa budú sadzby DPH, parametre daňového bonusu, a zavedú sa aj viaceré nové dane. Nižšie uvedené informácie sú predbežné, všetky zmeny musí schváliť parlament.

Vyššie odvody a sadzba dane z príjmov pre veľké firmy a niektorých zamestnancov

V rámci konsolidačného balíčka sa zavedú opatrenia, ktoré sa dotknú veľkých spoločností či niektorých zamestnancov, konkrétne:

  • zvýšenia osobitného odvodu pre energetické firmy v regulovaných odvetviach
  • zavedenia osobitného odvodu pre rafinérie (výroba a spracovanie ropy)
  • zvýšenia osobitného odvodu pre mobilných operátorov
  • zdanenie veľkých firiem: Sadzba dane z príjmov právnickej osoby vo výške 24 % pre firmy so zdaniteľným príjmom nad 5 mil. EUR. Pre ostatné firmy ostáva sadzba dane z príjmov právnických osôb nezmenená vo výške 21 %
  • zvýšenie sociálnych odvodov pre vysokopríjmových zamestnancov, ktorí majú príjem viac ako 11-násobok priemernej mzdy

Zmeny v sadzbách DPH od roku 2025

V SR budú od 01.01.2025 zavedené nasledovné sadzby DPH:

  • základná sadzba DPH sa zvyšuje na 23 % (dnešná sadzba dane je 20 %)
  • znížená sadzba DPH 19 % bude aplikovaná na potraviny (mimo potravín zaradených do 5 %-nej sadzby dane) a na elektrickú energiu
  • znížená sadzba DPH 5 % sa zavádza na vybrané potraviny, učebnice, lieky a zdravotné pomôcky, ostáva aj na nájomné bývanie.

Daňový bonus na dieťa

Daňový bonus bude s rastúcim príjmom klesať a táto zmena sa dotkne tých, ktorí zarábajú mesačne viac ako 2 480 eur. Rodičia, ktorí zarábajú viac ako 3 632 eur, stratia nárok na daňový bonus úplne. Rovnako ho stratia rodičia detí, ktoré dosiahnu 18 rokov. Doposiaľ platí, že nárok zaniká až po ukončení povinnej školskej dochádzky alebo najdlhšie do 25 rokov veku.


Zmena pre malé firmy

Zvýšenie hranice zdaniteľných príjmov zo 60 000 EUR na 100 000 EUR.

Zníženie sadzby dane z príjmov právnických osôb z 15% na 10 %.

Zmena pre SZČO

Zvýšenie hranice zdaniteľných príjmov zo 60 000 EUR na 100 000 EUR.

Zachovanie sadzby dane z príjmov fyzických osôb vo výške 15%.

Zmena dane z dividend

Zníženie zrážkovej dane z dividend z 10 na 7%.

Zvýšenie mýta pre nákladné vozidlá

Od 1.7.2025 je navrhnuté zvýšenie mýta pre nákladné vozidlá

Zníženie dane z motorových vozidiel pre nákladné vozidlá na úroveň minimálnych sadzieb. Zvýši sa však daň z motorových vozidiel pre osobné vozidlá podnikateľov.

Zvýšenie ceny niektorých typov diaľničných známok

Konkrétne ročná bude drahšia o 30 eur (zo 60 na 90 eur)jednodňová stúpne  na 8,10 eur. Mesačná diaľničná známka zostane na úrovni 17 eur a desaťdňová zlacnie z 12 eur na 10,80 eur.


Daň z finančných transakcií

Zavádza sa daň z finančných transakcií pre podnikateľov – fyzické osoby a pre podnikateľské subjekty. Daň bude zrážať banka z každej transakcie platiacemu subjektu a tiež z výberov z bankomatov. Predbežná sadzba dane je 0,40 % z každej bankovej transakcie (0,80 % pre výbery z bankomatu), max. 40 euro za transakciu. Zavádza sa tiež ročný poplatok 2 eurá za využívanie platobnej karty.